joi, 6 mai 2010

Creativitabilitate

Cum se face ca ma simt creativ intr-o zi, iar in ziua urmatoare am..."uitat" sentimentul. Exista anumite lucruri care ne inspira, care ne deschid apetitul creativ? Multi dintre noi cred ca stiu care sunt acei factori. De fapt, eu sunt convins ca cele mai valoroase momente creative sunt spontane, nu stii ce anume te-a "lovit" deodata in creier. E ca o scanteie, de undeva...ca si cand era acolo dinainte.

Ma uit cu suprindere la usurinta cu care un copil de 5-6 ani poate asterne pe o bucata de hartie sau poate chiar exprima in cuvintele lui, o lume colorata, vie in imaginatia lui. Un copil da viata unor jucarii, iar in mintea lui totul e mai real decat o piesa de teatru cu cei mai buni actori.

Pentru ce sunt create scolile? Pentru a imbunatati aceasta capacitate a micilor artisti? Nu! De ce nu? In momentul in care un copil greseste, improvizeaza fara frica, pentru ca imaginatia lui ii ofera o multitudine de posibilitati. Exact cum lucreaza un artist.

Cu cat copilul este obligat sa invete mai multe lucruri care nu il impresioneaza, cu atat se indeparteaza mai mult de acea lume colorata plina de inspiratie. De ce nu exista scoli care sa observe interesele copiilor de la cele mai mici varste? Scolile devin din ce in ca mai stricte in privinta greselilor. Nu ai voie sa gresesti. Inveti sa iti fie frica sa gresesti, astfel evitand mereu ce e mai greu uneori.

Nu spun ca trebuie sa nu-i mai invatam sa citeasca sau sa scrie, sau matematica. Dar in afara cunostintelor de baza din Limba Romana sau Matematica, cu care oricum raman majoritatea, scolile noastre imping cunostinte avansate din fiecare stiinta in parte, le forteaza. Niciodata un copil nu are de ales, decat atunci cand termina aceasta scoala primara, pierde orice culoare, orice placere de a crea, reuseste sa acumuleze cate putin din fiecare domeniu care i-a fost bagat pe gat, e dezorientat, si de multe ori alege un anumit drum, fiind influentat tot de societate.

Nu dau vina pe parinti. Nu dau vina pe orasul, tara in care am crescut. Pe cine as putea sa dau vina totusi? Pe mine? Nu cred...

"Toti copiii se nasc artisti. Problema este a ramane artisti pe masura ce crestem"
Picasso

Niciun comentariu: